Under våren och sommaren åker vi runt i länet med våra bussar och vaccinerar mot TBE i samarbete med ICA, IKEA, Bryggeriet Handelsplats och fästing.nu. Samtliga stopp uppdelat per geografisk plats hittar du i menyn ovan under Bussar. Vi reserverar oss dock för att stopp kan ställas in med kort varsel vid eventuell sjukdom.

Det blir viktigare och viktigare att se till att vara skyddad, och det enda sättet är genom att vara vaccinerad. Vaccinet rekommenderas från 1 års ålder, och särskilt till personer som vistas i skog och mark eller ute i skärgården.

För att erhålla ett skydd inleder man med att ta två stycken sprutor med ett par veckors mellanrum. Två veckor efter den andra sprutan anses man ha ett fullgott skydd under innevarande säsong. Året efter tar man ytterligare en spruta, och behöver därefter inte fylla på förrän tre år senare. Om man är över 50 års ålder, immunsupprimerad eller tillhör vissa riskgrupper kan det dock vara aktuellt med en extrados det första året.

Det är inte skadligt att ta ”för många doser”, så om du känner dig osäker avseende när och hur många doser du tagit så är det bättre att ta en till för att säkerställa ett skydd.

För frågor är du välkommen att kontakta oss.