TBE dödar varje år

I dessa tider kan det vara svårt att tänka på annat än Covid-19, men med våren aktualiseras en annan fara, TBE. Det är även så att risken för att drabbas av TBE ökar ju fler som jobbar hemifrån, utanför kontoren. TBE orsakar varje år flera hundra svåra sjukdomsfall med livslånga handikapp i Sverige. Varje år dör en handfull människor (8 st 2018) av ett bett från Sveriges farligaste djur. Bli inte en av dem.

Fler kommer att utsättas för risk

När städerna töms på människor, skolorna töms på elever och köerna minskar överallt så flyttar sig människor till andra platser. De kanske åker till landet eller till skärgården. Ganska snabbt tröttnas det på att bara sitta inne och titta på Netflix. Vi går ut, och det är bra. Vi håller numera ett större avstånd till varandra, men möjligheten att röra sig utanför asfalten eller hemmet gör gott både för kroppen och själen. I takt med att solen, ljuset och värmen ökar så kommer vi göra det mer och mer.

En som inte är besviken över det är fästingen. Den använder annars smågnagare, fåglar och rådjur som sin ”kollektivtrafik” och adderar gärna människor till sin lista av färdmedel och mat. Det har varit en varm vinter som gjort att de varit igång hela året och kunnat föröka sig mer än de brukar. Det innebär en stor risk att 2020 kommer att bli ett rejält fästingår. Fler fästingar och fler som inte är på kontoret eller i stadskärnan innebär att fler bör se över sitt skydd mot smitta från Sveriges farligaste djur.

En som drabbats berättar

Det som inte kan botas måste förhindras

Fästingar kan bära på både Borrelia och TBE, samt ytterligare ett antal sjukdomar. Borrelia smittar ca 10 000 personer per år medan TBE smittar ca 350-400 personer per år. Skillnaden är att Borrelia kan behandlas med antibiotika och effekterna är goda om behandlingen sätts in tidigt. Mot TBE finns dock inget botemedel. Det kan alltså inte botas när du väl blivit smittad, men det kan förhindras med vaccin! TBE finns idag i hela Sverige men är mer förekommande söder om Gävle ner till Ystad. Den som bor i Sverige och framför allt i den södra delen bör resonera likt den som ska åka till centrala Afrika. Alla myggor där bär inte på malaria eller Gula febern, men konsekvenserna av sjukdomarna är för stor för att inte skydda sig. Alla fästingar bär inte heller på TBE, men konsekvenserna av TBE kan vara enorma och livslånga. Vi som bör i Sverige ska inte underskatta den faran.

Hälften saknar det skydd de borde ha

Av de som vaccinerat sig är det 50% som bara tagit en dos av det enda som egentligen skyddar mot TBE. Det betyder att de flesta inte har ett tillräckligt skydd. Problemet med de som tagit 1 av de 3-5 doser som behövs för att erhålla skydd är att de känner att de ”är igång” och har löst problemet. Tyvärr är det inte så. Hela behandlingen krävs för att ge ett skydd på riktigt.

Alla som inte erhållit ett grundskydd löper risken att drabbas av något som kan förändra livet radikalt. Det är inte skrämsel utan fakta. De flesta i Sverige lever i ett riskområde och bör inse konsekvenserna av det, både för sin egen och sin familjs skull. Det finns ett fungerande vaccin för TBE. Ta det. När det om något drygt år finns ett fungerande vaccin för Coronaviruset så ta det då, men se till att lösa TBE-skyddet nu! Om du inte vet när du vaccinerade dig senast så fråga oss om och när du kan och bör fylla på. Det kan vara så att det bara krävs en enda dos för att du ska slippa vara orolig och kan fortsätta njuta av naturen nu när våren är i antågande. Fråga oss så kan vi berätta hur det är för just dig.

Våra vaccinationsbussar rullar varje dag

Det kan låta som om vi talar i egen sak när vi rekommenderar alla att vaccinera sig i en vaccinationsbuss i stället för på en vårdcentral eller i apoteken, men det finns två starka skäl att vi gör det. För det första så behöver vården kunna fokusera på att hjälpa till med Coronapandemin, och den är redan idag hårt ansträngd. För det andra så är vården den plats dit alla går när de är sjuka. Idag bör de flesta undvika platser med mängder av folk, och särskilt platser där krassliga och sjuka samlas. Därför bör du leta upp en av våra vaccinationsbussar utanför livsmedelsbutiker eller andra centrala platser. Bussen står utomhus och det är inga väntrum. Här kan du vaccinera dig utan att smittas av andra. Hela schemat för var vi är och när hittar du här.

Välkommen.

Peter Gutniak
Verksamhetschef
peter@vaccinationsgruppen.se
Mobil: 0709-609040