Stockholms skärgård och Åland är högriskområden

Nej, det är inte felskrivet. De är hemska OCH vackra. Samtidigt. Det vackra är det vi ser och som vi talar stolt om. Det som vi skryter lite försynt om när vi pratar med människor från andra länder, och även gärna visar upp för våra turister. Det finns nåt rejält ursvenskt i hela tanken på kobbar och skär. På segel, tjärade båtar och mysiga stugor på ensliga öar.

Det som är hemskt nämner vi möjligen, möjligen i en bisats. Om vi kommer på det. Fastän vi faktiskt borde fördjupa oss lite. För även om Stockholms skärgård, skogar och vattendrag är hemmaplan för så mycket mys och fantastiska upplevelser, så är det även en boplats för ett av Sveriges farligaste djur. Och nej; det är inte huggormen jag talar om. Det är fästingen. Eller fästingjäveln på ren svenska. Den som bor i Mälardalen har nästan garanterat sett eller haft en och annan fästing på sig. I jämförelse är det ett fåtal som överhuvudtaget mött en huggorm!

Det intressanta är att huggormar inte är i närheten av att vara lika farliga, eller ens lika vanligt förekommande som fästingarna. Ändå är det ormen många är rädda för… Trots att det inte är fler än 200 personer varje år som blir bitna, där den överväldigande majoriteten av dessa inte får något gift i sig och därmed inga men. Som jämförelse räknar man med att det är över 10.000 personer som drabbas av Borrelia varje år, och bara under 2017 var det nästan 400 personer som fick TBE. Bägge sjukdomarna kan vara problematiska och även om Borrelia oftast kan behandlas, så saknar vi botemedel mot TBE. Den senare är dessutom en riktigt ruggig sjukdom, som hos en tredjedel av de smittade orsakar livslånga besvär.

Men nu är det ju så att det varken är lätt att råka bli huggormsbiten eller bli biten av en smittad fästing. Alla fästingar är ju inte smittade av borrelia eller TBE, men konsekvenserna av att bli smittad är inte sällan oerhörda. Det är just balansen mellan risk och konsekvens som man måste ha med sig när man tänker ”jag gör det sen” när det gäller vaccination. Enligt en svensk undersökning så bär 1 av 50 fästingar på Borreliasmitta, 1 av 100 på TBE medan en finländsk undersökning visade att så många som 1 av 5 av fästingarna bar på Borrelia. Det är lätt att bli trött av alla siffror och vad de kan betyda. Så låt oss jämföra det med att vinna på Triss. Chansen att vinna 30 eller 60 kr är ca 1 på 10. Att vinna 90 kr är 1 på 77. Det betyder att det lite slarvigt uttryckt är ungefär lika stor chans att vinna 120 kr på Triss som det är att bli smittad med TBE och drabbas rejält av hjärninflammation om man blir biten av en fästing. Som de säger i Trissreklamen; ibland händer det! Fast då syftar de förstås på högsta vinsten, och inte på att just 90 eller 120 kr är några av Trisslotteriets vanligaste vinster…

Den som rör sig i Stockholmsområdet, runt Vänern, Vättern eller södra Sverige under sommarhalvåret gör bra i att fundera lite över såväl TBE som skraplotter och även Kenya i Afrika. Det är inte varje mygga i Kenya som bär på malariaparasiter eller Gula Febern. Lika lite som varje fästing bär på TBE. Trots det så är det få som skulle åka ner och vistas lugnt ute om kvällarna i Kenya utan att skydda sig. För risken att bli smittad av malaria eller Gula Febern i Afrika är högst närvarande trots allt. Precis som chansen att vinna någon hundralapp på Triss. Eller att få TBE som boende söder om Gävle. Det är bara det att konsekvenserna för livet är så mycket större när det gäller TBE än vad en hundralapp i extra pengar är. Jag tycker att det är väldigt märkligt att så många som bor i mellersta och södra Sverige fortsätter att köpa Trisslotter men väntar med att vaccinera sig. Det borde vara tvärtom. Det skulle vara mer logiskt, särskilt för de som bor i det som är TBE-smittans centralafrika…

Här kan du lyssna på Folkhälsomyndigheten i TV4 när de berättar om TBE.

//Peter Gutniak, Vaccinationsgruppen