Varje förälders värsta mardröm

Det finns få saker som berör oss människor så hårt som när barn far illa. Vi har kommit så långt i vårt samhälle att vi faktiskt tar för givet att våra barn både ska födas friska och få fortsätta vara det. Verkligheten är att våra barn fortfarande står inför en del utmaningar där varken vi som föräldrar eller sjukvården kan hjälpa till. En sådan sak är TBE. Det är en hemsk sjukdom som kan drabba en individ så att en stor del av det som man var för alltid är borta eller har förändrats till oigenkännlighet. I de fall sjukdomen drabbar barn känns det extra illa. De har ju inte ens fått chansen att bli den de skulle bli. Att ens barn, i bästa fall, tappar ett år eller två i utvecklingen när de är tre, fyra år eller precis ska börja skolan är något av en förälders värsta mardröm. Vi som lever i Stockholmsområdet lever med den risken varje dag. Den är inte stor, det ska man veta, men den är många gånger större än chansen att vinna på de tips och lottospel många av oss gärna deltar i. För vem vet, det kan ju gå. Och ja, det kan det. Åt båda hållen.

Ingen förälder vill vaccinera sina barn i onödan, men om man bor i ett riskområde ska man ytterst seriöst värdera situationen. Det finns något man kallar Blå Zoner i världen. Det är där folk lever längst och är friskast längst. De två viktigaste faktorerna för att leva länge och bra är faktiskt sociala och inte diet eller ens ren luft. Men på femte plats av topp tio finns ”vaccin mot influensa”. Det finns en anledning till varför vaccin finns och det är inte för att läkemedelsbolagen ska tjäna pengar. Vaccin finns för att hjälpa människor att leva friska längre. För att vissa sjukdomar inte kan botas, utan enbart förhindras. De finns för att konsekvenserna rent ut sagt kan vara vidriga. Som fallet är med TBE. Man vill inte ha svaret ”Nu kan vi bara hålla tummarna…” när man frågar läkarna om prognosen.

//Peter Gutniak, Vaccinationsgruppen